Thursday, August 07, 2014

El tiempo entre costuras...loved it and hated it


El Tiempo entre Costuras tradusă în limba engleză The Time in Between și în română Iubirile croitoresei, este o carte de aventură, plasată într-un decor istoric interesant al culiselor Războiului civil spaniol privit în mare parte de pe coasta de nord a Africii, presărată cu puțin romantism, scene de spionaj în stilul 007, scenarii exotice și modă. 

Maria Duenas este o povestitoare desăvârșită și principala forță a romanului, pe lângă firul narativ, este felul în care autoarea reușește să creeze atmosfera marocană și mai apoi cea a Madridului în anii de turbulență 1936-1940.

Acțiunea începe cu viteza melcului, prin urmare este nevoie de puțină voință să continui lectura, dar trebuie să recunosc că lipsa totală a așteptărilor în ceea ce privește o carte a cărei personaj principal este o croitoreasă, a ajutat în acest sens. După primele 70-80 de pagini însă, ritmul alert, tensiunea mereu prezentă a poveștilor de spionaj și culoarea aparte pe care o capătă personajul principal, fac din lectura acestei cărți o adevărată plăcere. Cred că de la Arturo Perez Reverte încoace nu am mai întâlnit o poveste atât de antrenantă încât în momentul când ajungi, pe nerăsuflate, la sfârșitul celor 600 de pagini să-ți dorești să mai citești încă odată pe atât.

Și cu toate astea, deși am citit cu sufletul la gură 600 de pagini, sfârșitul bruc și nesatisfăcător mi-a stricat toată plăcerea de a încheia lectura unei povești atât de frumoase. Destul de ciudat având în vedere vremurile pe care le trăim, în care cărțile au cel puțin 5 volume iar ecranizările chiar mai mult de atât.

Pe scurt, o lectură ușoară, o carte numai bună de luat la plajă vara asta.

***


“And yet for that, blood is thicker than water, even if the only thing you've shared with your people have been hardships and miseries.” 

“When you undertake a change like that you have to do it with dreams and hopes, with illusions. To go without them is to merely run away ...” 


No comments:

Post a Comment